Alla har vi väl någon gång i våra liv byggt sandslott. Fram med den lilla hinken, in med sanden, platta till ordentligt och så vända på den bara för att se det fina tornet rasa. Om inte omedelbart så garanterat efter ett kort tag. Sannolikt var sanden för torr. Eller för blöt. Antagligen hade du ingen riktig plan för slottet och ingen stor ambition att lyckas. Det var ju trots allt en lek.
Du vet säkert att det finns folk som tävlar i denna lek, alltså att bygga sandslott. De skapar monumentala och intrikata strukturer och det känns nästan overkligt att de bara använder sand och vatten. Gissa om dessa artister har tänkt igenom vad de ska bygga och lagt upp en plan för det. Och tränat, såklart, eftersom de tävlar.
De två viktigaste kriterierna i varje sandslottsbygge är sandens struktur – mer specifikt dess finkornighet och jämnhet. Ju mer finkornig sanden är desto bättre håller den ihop. Det andra kriteriet som behöver stämma är graden av fuktighet, alltså hur stor andel vatten du använder. Inte för fuktigt och inte för torrt.
Du ansvarar för sanden
Många av oss bygger tyvärr våra organisationer på samma sätt som sandslotten vi en gång skapade. Lite på chans. Hur resultatet blir beror på människorna vi får tag i och hur mycket vi orkar investera i dem. Det rasar lite här och där, men det går att lappa och laga. Med lite mer vätska och ny sand.
Det är sammanhållningen som skapar både sandslott som står kvar och organisationer som levererar. I det ena exemplet når du dit med rätt kombination av sand och vatten. I det andra genom att träna människor och ha tydliga visioner och mål.
De flesta ledare har fattat hur viktigt det är med tydliga visioner och mål, så de beståndsdelarna brukar nästan alltid finnas i hinken. Trots det rasar slottet direkt när du lyfter bort hinken eftersom människorna inte håller måttet.
Kanske tänker du att felet och orsaken ligger hos människorna. Jag menar att det är du som byggare som ansvarar för medarbetarna du har med dig. Såklart kan du byta både sandlåda och strandremsa och börja om med ny sand, men sanden kommer ändå alltid att vara ditt ansvar. Det är din uppgiftatt se till att dess struktur blir rätt.
Medan du kan känna sandens struktur med fingrarna, så avgör du en människas struktur genom hennes beteende. Det är hur vi beter oss som avgör om vi blir accepterade av en grupp, och det är gruppernas beteende som avgör hur väl en organisation lyckas.
Beteenden går att träna
Så varför allt detta tjat om sandslott och sammanhållning? Givetvis för att det går att bygga både sandslott och organisationer som håller över tid. I båda fallen handlar det om att lägga gissningarna åt sidan och istället planera, lära känna ditt material och jobba målmedvetet. Och i båda fallen blir även resultatet oändligt mycket bättre om du tränar.
Om du vill skapa en organisation som levererar långsiktigt behöver ditt fokus ligga på att skapa rätt beteenden. Vissa kallar detta för företagskultur, medan jag benämner det för vad det är – en samling organisatoriska beteenden. Det är en förklaring av hur alla medarbetare ska bete sig för att skapa en sammanhållning som gör att de kan leverera utifrån en gemensam vision och gemensamma mål.
Jag säger det om och om igen: Det härliga med beteenden är att de går att träna. Det är ingen slump att vissa företag lyckas bättre än andra. Om du granskar dem närmare lär du se att de regelbundet tränar medarbetarna att blir bättre på just de beteenden och färdigheter som organisationen behöver.
Så innan du (än en gång) fyller affärsplanen med visioner och nya mål och hoppas på det bästa, stanna till en stund. Fundera på vilka organisatoriska beteenden som krävs för att ni ska lyckas bättre denna gång – och slippa ytterligare ett år av planer och åtgärder som rasar ihop eftersom organisationen inte håller måttet.