Det tog lång tid innan jag förstod hur det går att få organisationer och deras medarbetare att bete sig på ett visst sätt. När jag väl hittade nyckeln blev det enkelt. Lösningen på utmaningen heter grupptryck!
Innan du säger något så är svaret ”ja, jag vet”. Grupptryck brukar sällan nämnas som någonting positivt. Därför är det ännu mer spännande att just den här tekniken faktiskt kan användas för att stärka och utveckla individer, grupper och hela organisationer.
Ledarskapsutbildningar är ineffektiva
Låt oss börja med att definiera vad en ledarskapsutbildning är. Enkelt förklarat går sådana ut på att du som chef får lära dig vad du behöver göra för att få medarbetarna att bete sig på ett sätt som är gynnsamt för dem själva och verksamheten.
Innehållet i kurserna – som pågår i timmar, dagar eller veckor – brukar vara allt från feedforward och målstyrning till utvecklingssamtal och hur du bygger effektiva team. Vad det betyder är att 1) du som chef ska lära dig vad du behöver göra och ändra i ditt beteende 2) för att få medarbetarna att ändra sina beteenden och börja agera enligt vad du tycker är rätt sätt.
I praktiken handlar det om att få chefer att styra medarbetare på ett så effektivt sätt som möjligt. Enligt den svenska ledarskapsmodellen ska detta ske utan att medarbetarna känner sig styrda.
I bästa fall leder allt coachande och guidande fram till att den enskilda medarbetaren börjar bete sig som hen ska, vilket är fenomenalt. Då har du bara resten av de anställda kvar att påverka.
Det är klart att du kan ta allt det du lär dig och gå från medarbetare till medarbetare för att få dem med dig. Eller så provar du något annat.
Grupptryck är bättre och snabbare
Ett mycket effektivare sätt för att påverka den enskilde medarbetaren är att använda grupptryck, den mekanism vi har utvecklat och förfinat under människosläktets långa utveckling. Social nätverksteori är ett forskningsfält som snart fyller 100 år. Enligt teorin beskrivs grupptryck som ”den påverkan individer i ett nätverk upplever genom deras position, nätverkets täthet, normspridning och relationer – vilket leder till anpassning till gruppens förväntningar och beteenden.”
Denna mekanism är enligt min erfarenhet bättre och snabbare än all individutveckling i världen.
Rätt använt är grupptryck ett enkelt sätt att säkra organisatoriska beteenden på en oerhört kort tidsrymd, samtidigt som du ser till att beteendena stannar kvar och fortsätter även på lång sikt.
Att jobba med grupptryck är också den enklaste och minst kostsamma modellen. Såklart kräver det en förståelse kring hur grupptrycksmekanismer fungerar och att du har en viss erfarenhet av att hantera dem. Men när du har lärt dig principerna är det som att spela fiol – du vet var och hur du ska trycka för att tonerna ska bli rena.
Att förändra en person i taget är omöjligt
Om du till exempel stör dig på att vissa medarbetare inte kommer i tid kan du självklart uppmana syndarna att bättra sig. Men vi vet alla att detta inte hjälper i längden, för snart börjar de komma sent igen. Det är mycket effektivare att skapa en norm i gruppen att vi är personer som kommer i tid och säkra den genom grupptryck.
Du gör det genom att se till att gruppen först enas om att alla ska komma i tid och att alla ska hjälpa varandra att göra det. Mitt mål är alltid att säkra sådana överenskommelser inom fyra veckor. Det kräver fyra korta möten på tjugo minuter vardera och därefter sitter det nya beteendet.
Såklart krävs det repetition för att inpränta och skapa grupptrycket – och genom det säkra förändringen – men det här är byggstenarna jag använder.
Det här är givetvis en kraftigt förenklad instruktion till vad som i praktiken är komplexa och snåriga situationer och relationer. Samtidigt är det mer eller mindre exakt så här vi jobbar med organisationer för att skapa och säkra beteendeförändringar på individnivå.
Magin med att använda upplägg likt det jag beskriver är att det inte längre handlar om att försöka förändra individuella beteenden, utan om att skapa och upprätthålla organisatoriska beteenden med hjälp av grupptryck. Istället för att försöka springa ikapp önskade beteenden hos varje enskild medarbetare får du en betydligt mer lätthanterlig taktik som utgår från kärnan i hur vi människor fungerar.
Så använd gärna allt du lär dig på ledarskapsutbildningar och kurser för medarbetarutveckling, det skapar definitivt värde i längden för dig, kollegorna och organisationen. Men sluta med att försöka att säkra beteenden genom att jobba utifrån individperspektivet. Lär dig istället att använd grupptryck, på rätt sätt.