Du tänker fel om engagemang

Text: 

En närbild på en trettiofem-årig man med lite skäggstubb som tittar rakt in i kameran. Kanske har han skönt drömska ögon, eller så är han bara engagerad. Foto Niclas Fasth

Engagemang. Antingen har vi det eller så har vi det inte. Det är så många verkar prata om engagemang – att antingen finns det där hos en människa eller så saknas det helt. Det är en av många anledningar till att de aldrig lyckas få särskilt många människor engagerade i sina organisationer.

Låt oss börja med att definiera vad det innebär att vara engagerad, i förhållande till sitt jobb. Vi ser det som att du är engagerad på jobbet när du har en djupare koppling till det, där du bryr dig på ett personligt plan. När du känner starkt för organisationen, dess vision och vad ni gör. Att du får kraft av ditt arbete och antagligen tycker att både detaljer och helheter är viktiga och faktiskt spelar roll. För det ni gör är ju viktigt på riktigt.

Så vilka är de tre största tankefelen som människor gör när det gäller att skapa engagemang?


Tankefel 1: Du tror att engagemang är statiskt

Det första felet är att se engagemang som någonting statiskt. Att tro att människor antingen är entusiastiska eller inte – och döma dem utifrån det. Sanningen är att engagemang kommer och går, växer och krymper – hos alla människor. Även hos dina anställda. Ingen föds med en viss engagemangsnivå för att en dag begravas med densamma.

Det som avgör hur engagerade dina medarbetare är är arbetsmiljön du skapar, det är den som är grogrunden för allt engagemang. Så om du vill att människor ska växa och bli mer engagerade har du alla möjligheter att göra verklighet av det.


Tankefel 2: Du jobbar på individnivå

Det andra felet är att tänka för litet. Många försöker skapa engagerade medarbetare genom att jobba med dem en och en. Genom att lyssna på vad varje enskild människa behöver och försöka tillgodose det.

Tvärtom kan du bara säkra engagemanget hos varje medarbetare genom att jobba med engagemanget på en organisatorisk nivå. Magin sker när du tar hjälp av positivt grupptryck, som vi har skrivit om tidigare.


Tankefel 3: Du missar att engagemang kan tränas

Det tredje tankefelet är att många missar att engagemang faktiskt är ett organisatoriskt beteende som kan tränas. Det låter kanske för bra för att vara sant, men det är så det funkar. Givetvis behöver du börja med att se till att grogrunden (arbetsmiljön) finns där. Efter det är det träningen som avgör hur mycket engagemang det kan bli tal om.

När vi säger träning menar vi just det – träning. Lägg utbildningar, inspirationsföreläsningar och annat torrsim åt sidan. För att bli bättre gäller det som vanligt att träna genom att göra.

Text: